RESEPI CHEESE KEK PELANGI
BAHAN A : KEK SPAN
200gm gula halus
20gm ovalette
6biji telur
260gm tepung superfine/self raising
1sk serbuk penaik
80ml susu cair
120gm minyak masak/mentega dicair
1sk esen vanilla
BAHAN B : CREAM CHEESE
250gm cream cheese
250ml UHT whipping cream
3sb gula halus
*hirisan dark coklat secukupnya*
BAHAN C : hiasan
cheddar cheese secukupnya~diparut~
CARA MENBUAT :
1.Satukan semua sekali gula halus,ovalette,telur,tepung,serbuk penaik kemudian pukul sampai sebati.
2.Masukkan susu cair,mentega cair dan esen vanilla.
3.Bahagikan adunan kedalam 7 bekas berasingan sama rata dan letakkan perwarna mengikut citrasa masing-masing...anggaran satu bekas 150gm..
4.Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu..kukus satu demi satu..anggaran setiap warna kukus 5-8minit..
5.Satukan cream cheese,whipping cream dan gula.pukul sampai sebati dan agak kental.simpan terlebih dahulu di dalam peti sejuk sebelum proses melapis.
6.Hiris coklat dan sebatikan dengan adunan cream cheese dengan kaedah kaub balik.
7.Pilih susunan warna kek span mengikut citarasa masing-masing dan sapukan cream cheese diatas setiap lapisan kek span.
8.Dan yang terakhir parutkan cheddar cheese diatas kek dan hias mengikut kreativiti masing-masing..
#foodlovers
#by~mjjm~
BAHAN A : KEK SPAN
200gm gula halus
20gm ovalette
6biji telur
260gm tepung superfine/self raising
1sk serbuk penaik
80ml susu cair
120gm minyak masak/mentega dicair
1sk esen vanilla
BAHAN B : CREAM CHEESE
250gm cream cheese
250ml UHT whipping cream
3sb gula halus
*hirisan dark coklat secukupnya*
BAHAN C : hiasan
cheddar cheese secukupnya~diparut~
CARA MENBUAT :
1.Satukan semua sekali gula halus,ovalette,telur,tepung,serbuk penaik kemudian pukul sampai sebati.
2.Masukkan susu cair,mentega cair dan esen vanilla.
3.Bahagikan adunan kedalam 7 bekas berasingan sama rata dan letakkan perwarna mengikut citrasa masing-masing...anggaran satu bekas 150gm..
4.Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu..kukus satu demi satu..anggaran setiap warna kukus 5-8minit..
kek span yang telah dikukus |
6.Hiris coklat dan sebatikan dengan adunan cream cheese dengan kaedah kaub balik.
7.Pilih susunan warna kek span mengikut citarasa masing-masing dan sapukan cream cheese diatas setiap lapisan kek span.
8.Dan yang terakhir parutkan cheddar cheese diatas kek dan hias mengikut kreativiti masing-masing..
~sejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk sebelum dihidang~ |
#foodlovers
#by~mjjm~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan