Khamis, 3 September 2015

CHEESE KEK PELANGI

RESEPI CHEESE KEK PELANGI




















BAHAN A : KEK SPAN 



200gm      gula halus
20gm        ovalette
6biji          telur
260gm      tepung superfine/self raising
1sk           serbuk penaik

80ml        susu cair
120gm     minyak masak/mentega dicair
1sk          esen vanilla


BAHAN B : CREAM CHEESE
250gm     cream cheese
250ml      UHT whipping cream
3sb           gula halus
*hirisan dark coklat secukupnya*

BAHAN C : hiasan
cheddar cheese secukupnya~diparut~

CARA MENBUAT :
1.Satukan semua sekali gula halus,ovalette,telur,tepung,serbuk penaik kemudian pukul sampai sebati.












2.Masukkan susu cair,mentega cair dan esen vanilla.












3.Bahagikan adunan kedalam 7 bekas berasingan sama rata dan letakkan perwarna mengikut citrasa masing-masing...anggaran satu bekas 150gm..










4.Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu..kukus satu demi satu..anggaran setiap warna kukus 5-8minit..
kek span yang telah dikukus
5.Satukan cream cheese,whipping cream dan gula.pukul sampai sebati dan agak kental.simpan terlebih dahulu di dalam peti sejuk sebelum proses melapis.












6.Hiris coklat dan sebatikan dengan adunan cream cheese dengan kaedah kaub balik.












7.Pilih susunan warna kek span mengikut citarasa masing-masing dan sapukan cream cheese diatas setiap lapisan kek span.












8.Dan yang terakhir parutkan cheddar cheese diatas kek dan hias mengikut kreativiti masing-masing..
~sejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk sebelum dihidang~













#foodlovers
#by~mjjm~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan