PAVLOVA
BAHAN-BAHAN:
4biji putih telur
100gm gula halus
1/2sk esen vanilla
1sk cuka
1sb tepung jagung
yougurt asli secukupnya*boleh juga tukar dengan perisa lain*
CARA MEMBUAT :
1.asingkan putih telur dengan kuning telur *pastikan tiada walau sedikit pun kuning telur yang tercampur*
2.pukul putih telur sampai merinque dengan kelajuan sederhana.
3.masukkan gula sedikit demi sedikit.tambahkan kelajuan mixer.
4.masukkan esen vanilla.
5.kemudian ayak tepung jagung diatas meringue.
6.pukul lagi sampai sebati dan betul-betul kental dan berkilat.
7.masukkan cuka dengan kaedah kaub balik.
8.lapik terlebih dahulu dengan kertas pembakar.kemudian bentukkan merinque ikut citarasa.
9.bakar sampai masak keseluruhan selama 40-50minit dengan suhu 160'c..biarkan warna agak keperangan.bergantung kepada oven masing-masing juga yea...
10.TAKE NOTE : jangan terus keluarkan pavlova dari oven.buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk dalam oven selama 20-30minit.
11.kemudian tempek-tempekkan je whipping cream diatas pavlova..me guna whipping segera :) ..
12.untuk topping me lebih gemarkan kiwi dan strawberry..boleh juga bubuh buah-buahan yang lain(anggur/manggo/bluebarry/mulberry/kepingan coklat dll)..hias ikut citarasa masing-masing..
BAHAN-BAHAN:
4biji putih telur
100gm gula halus
1/2sk esen vanilla
1sk cuka
1sb tepung jagung
yougurt asli secukupnya*boleh juga tukar dengan perisa lain*
CARA MEMBUAT :
1.asingkan putih telur dengan kuning telur *pastikan tiada walau sedikit pun kuning telur yang tercampur*
2.pukul putih telur sampai merinque dengan kelajuan sederhana.
3.masukkan gula sedikit demi sedikit.tambahkan kelajuan mixer.
4.masukkan esen vanilla.
5.kemudian ayak tepung jagung diatas meringue.
6.pukul lagi sampai sebati dan betul-betul kental dan berkilat.
7.masukkan cuka dengan kaedah kaub balik.
8.lapik terlebih dahulu dengan kertas pembakar.kemudian bentukkan merinque ikut citarasa.
9.bakar sampai masak keseluruhan selama 40-50minit dengan suhu 160'c..biarkan warna agak keperangan.bergantung kepada oven masing-masing juga yea...
10.TAKE NOTE : jangan terus keluarkan pavlova dari oven.buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk dalam oven selama 20-30minit.
11.kemudian tempek-tempekkan je whipping cream diatas pavlova..me guna whipping segera :) ..
12.untuk topping me lebih gemarkan kiwi dan strawberry..boleh juga bubuh buah-buahan yang lain(anggur/manggo/bluebarry/mulberry/kepingan coklat dll)..hias ikut citarasa masing-masing..
~mjjm~ |
siap untuk dihidang :) |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan