Isnin, 17 Ogos 2015

RESEPI PAVLOVA...pencuci mulut

PAVLOVA 














BAHAN-BAHAN:

4biji          putih telur
100gm      gula halus
1/2sk         esen vanilla
1sk            cuka
1sb            tepung jagung
yougurt asli secukupnya*boleh juga tukar dengan perisa lain*



CARA MEMBUAT :

1.asingkan putih telur dengan kuning telur *pastikan tiada walau sedikit pun kuning telur yang tercampur*








2.pukul putih telur sampai merinque dengan kelajuan sederhana.












3.masukkan gula sedikit demi sedikit.tambahkan kelajuan mixer.
4.masukkan esen vanilla.
5.kemudian ayak tepung jagung diatas meringue.












6.pukul lagi sampai sebati dan betul-betul kental dan berkilat.
7.masukkan cuka dengan kaedah kaub balik.














8.lapik terlebih dahulu dengan kertas pembakar.kemudian bentukkan merinque ikut citarasa.










9.bakar sampai masak keseluruhan selama 40-50minit dengan suhu 160'c..biarkan warna agak keperangan.bergantung kepada oven masing-masing juga yea...











10.TAKE NOTE : jangan terus keluarkan pavlova dari oven.buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk dalam oven selama 20-30minit.










11.kemudian tempek-tempekkan je whipping cream diatas pavlova..me guna whipping segera :) ..













12.untuk topping me lebih gemarkan kiwi dan strawberry..boleh juga bubuh buah-buahan yang lain(anggur/manggo/bluebarry/mulberry/kepingan coklat dll)..hias ikut citarasa masing-masing..
~mjjm~

siap untuk dihidang :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan