KEK LAPIS HAWFLAKES
Bahan-bahan:
300gm mentega
100gm gula halus
6biji telur
180gm susu pekat
120gm tepung biasa/superfine
1sk serbuk penaik
300gm hawflakes
jem strawberry secukupnya
CARA MEMBUAT :
1.Pukul mentega dan gula sehingga berkrim,campurkan telur satu demi satu.Pukul sebati selepas setiap tambahan.
2.Masukkan susu pekat dan digaul rata.
3.Ayak tepung dan serbuk penaik,gaul menjadi adunan berkrim.
4.Letakkan kertas dan berus acuan kek dengan mentega cair.
5.Masukkan 4 sudu besar adunan,susun hawflakes diatas.Kukus sehingga masak.
6.Masukkan satu lagi lapisan,kukus sehingga masak.Sapukan rata jem strawberry diatas kek setelah kek masak.
7.Kemudian masukkan perlahan satu lagi lapis adunan diatas sapuan jem strawberry dan susun hawflakes.Kukus sehingga masak.
8.Teruskan proses dengan cara yang sama sehingga adunan habis digunakan.
**setiap lapis akan mengambil masa kira-kira 10 minit.lapisan terakhir kukus 20 minit**
Oh boleh kukus juga ya..ingatkan bakar je
BalasPadam