Bahan A :
5biji telur
120gm gula halus
1sb ovalate
1sk esen vanilla
Bahan B :
130gm tepung kek/superfine
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
*ayak terlebih dahulu*
Bahan C :
60gm minyak masak atau mentega cair
200ml santan kotak
Bahan D :
3sb serbuk dark coklat
1paket nescafe 3 in 1
susu pekat manis secukupnya
sedikit oat
Cara menbuat :
- pukul bahan A sampai meringue.
- masukkan bahan B ke dalam bekas A sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan sederhana.
- masukkan bahan C dan gaul sampai sebati dengan kaedah kaub balik.
- bahagikan adunan sama rata ke dalam 3 bekas berasing.
- bekas pertama biar je plain.
- bekas kedua bubuh 1 paket nescafe 3 in 1.
- bekas ketiga bubuh 3sb serbuk dark coklat.
- panaskan periuk pengukus terlebih dahulu sebelum memasukkan lapisan pertama.
- susunan lapisan optional,terpulang kepada minat masing-masing.
- setiap lapisan kukus lebih kurang 5 minit.
- lapisan terakhir kukus selama 20 minit.
- setelah masak,sejukkan kek terlebih dahulu dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam.
Tuang susu pekat di atas kek yang baru dikeluarkan dari peti sejuk.Kemudian tabur serbuk milo/coklat malt,nescafe 3 in 1 dan oat di atas kek.
~siap untuk dihidang~
nyam...nyam....sedap nye...nak sikit
BalasPadamnyam...nyam....sedap nye...nak sikit
BalasPadam