Isnin, 10 Ogos 2015

RESEPI KEK LAPIS CHEESE

KEK LAPIS CHEESE

BAHAN-BAHAN :
250gm       krim cheese
250gm       mentega
150gm       gula halus
6biji           telur
parutan kulit 1 lemon
180gm       tepung biasa/superfine
1sk            serbuk penaik
400gm       biskut cheese/saltcheese
pewarna kuning
coklat emulco

CARA MEMBUAT :

  • pukul mentega,krim cheese dan gula sehingga kembang.Masukkan telur satu demi satu.Pukul sehingga sebati selepas setiap tambahan.
  • ayak tepung dan serbuk penaik,gaul menjadi adunan kembang.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Campurkan parutan kulit lemon dan pewarna kuning ke dalam satu bahagian.Masukkan coklat emulco ke satu lagi bahagian.
  • letakan kertas dan berus acuan kek dengan mentega cair.Masukkan 4 sudu besar adunan kuning dan kukus sehingga masak.
  • masukkan 4 sudu besar lagi adunan kuning di atas,susun biskut cheese diatas,kukus sehingga masak.













  • kemudian masukkan 4 sudu besar adunan coklat diatas,kukus sehingga masak.
  • teruskan proses yang sama,sehingga adunan habis digunakan.Tutup biskut dengan adunan kek,rendahkan haba dan kukus sehingga lapisan terakhir masak.
**setiap lapisan kukus lebih kurang 6-10minit.lapisan terakhir kukus dalam 20 minit**

Tiada ulasan:

Catat Ulasan