Isnin, 8 Jun 2015

MENU GAWAI : RESEPI KUAH KACANG

Selesai buat kuih siput,petang 31hb/05 kami sekeluarga buat ketupat dan lemang pula...

Resepi kuah kacang ni banyak versi...tapi me lebih suka tukar santan dengan susu cair...ketupat dan lemang dah berlemak,jadi kuah kacang me kurangkan lemak..

RESEPI KUAH KACANG

6batang   serai*
1helai       daun kunyit*
2cm          kunyit hidup*
2cm          lengkuas*
1biji          bawang besar*
6ulas        bawang putih*
6ulas        bawang merah*
1cm          belacan dibakar*

1sb         cili giling
1tin         susu cair
Gula melaka secukupnya
1/2kg    kacang tanah(goreng dengan minyak sedikit kemudian tumbuk.jangan tumbuk terlampau halus)

CARA-CARA:
-blend semua bahan *
-tumis bahan * sampai pecah minyak
-kemudian tumis sekali cili giling
-masukkan susu cair
-masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk
-akhir sekali tambah gula melaka,garam secukupnya ikut citarasa masing2...:)
-tambah sedikit air sekiranya kuah kacang terlampau pekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan