2 cawan
tepung beras
3/4 sudu
garam
150ml air
panas
1/2 cawan
kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam)
1/2 cawan
gula melaka,diparut
5-6 helai
daun pandan
kain muslin
(kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
Daun pisang
digunting 2inci persegi
Cara-membuatnya:
Tepung beras
digoreng tanpa minyak 5 minit. Ayak dan biarkan sejuk. Campurkan garam dgn air
panas dan daun pandan.Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan. Renjis2kan
pada tepung. Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti. seeloknya air
panas Panaskan pengukus.Griskan acuan putu dgn sedikit minyak.Tabur sedikit
tepung , kemudian sedikit gula merah. Tambah sedikit tepung lagi diatasnya.
Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna
pengukus khas.) biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.Biarkan putu dalam
kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat. Buka kain
muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dgn sedikit garam.
Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.Sedia untuk dihidang dan
disantap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan