Rabu, 20 Mei 2015

KEK BISKUT JACOB DAN HOWFLAKE KUKUS

Yang ni aktiviti me dan kakak ipar bila ada kelapangan...terutama apabila kami dapat berkumpul bersama bila  balik ke kampung untuk menyambut hari Gawai atau hari Kristmas...perbezaaan agama bukan lah penghalang kepada kami sekeluarga untuk berkumpul dan meraikannya bersama-sama...me bersyukur sangat-sangat kerana dikurniakan ahli keluarga yang amat memahami dan sentiasa bertolak ansur dalam banyak perkara...Alhamdulillah...

Dengan bantuan kakak ipar,hari ni me akan kongsikan resepi kek jacob dan howflakes kukus...


RESEPI KEK BISKUT JACOB & HOWFLAKES KUKUS :

Bahan-bahan:

400gm          biskut jacob
400gm          majerin
250gm          gula halus
10 biji           telur
1cawan         susu pekat
1cawan         milo
1bungkus      howflakes
1sk                esen vanilla




LANGKAH 1 :
-tumbuk halus biskut jacob dan ayak(ketepikan dahulu).
-pukul majerin dan gula halus sampai kembang putih.
-masukkan telur satu persatu sampai habis.
-kemudian tuang biskut jacob yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
-dan yang terakhir masukkan susu pekat dan ecen vanilla.

LANGKAH 2 :
-bahagikan sama rata adunan yang dah sebati tadi ke dalam 2 bekas berasingan.
-1 bekas biarkan plain dan satu lagi campurkan dengan milo.

LANGKAH 3 :
-panaskan pengukus terlebih dahulu.
-sapukan loyang dengan majerin.
-lapisan pertama terpulang dengan kehendak masing-masing samaada nak masukkan adunan milo ataupun yang plain.
-susun howflakes selang 2 lapisan selepas lapisan agak keras.
-setiap lapisan kukus selama 10 minit kecuali lapisan terakhir 15 minit.













#happysharing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan